Boekbespreking

Boekbespreking


Deze vragen en antwoorden kun je gebruiken voor je spreekbeurt of boekverslag.


Wat is er zo leuk aan schrijven?

Het leukste vind ik dat je begint met een leeg computerscherm en eindigt met een leuk of spannend boek dat in de kast staat.


Hoe ben je op het idee gekomen om boeken te schrijven?

Ik schreef altijd al graag. In 2006 deed ik mee met een verhalenwedstrijd van het tijdschrift Libelle. Ik won die wedstrijd en mijn verhaal kwam in het blad. Dat vond ik geweldig.  Toen kreeg ik de smaak pas echt te pakken.


Hoe lang doe je over het schrijven van een boek?

Dat hangt van het boek af. Soms moet je veel onderzoek doen. Bij historische boeken duik ik eerst zelf de boeken in. Ik lees dan van alles over de tijd waarover het boek gaat. Ook bekijk ik oude schilderijen uit de tijd waarin de hoofdpersoon leeft. En ik bezoek de plekken waar de hoofdpersoon ook komt. Daarna kan ik pas gaan schrijven. Alles bij elkaar duurt het van idee tot een papieren boek vaak een jaar.


Waar schijf je?

Ik schrijf meestal op mijn werkkamer, maar ook regelmatig vaak op de laptop aan de eetkamertafel in de woonkamer. En ik heb altijd een notitieboekje op mijn nachtkastje liggen!


Zijn je verhalen echt gebeurd?

Sommige dingen zijn echt gebeurd. Zo heb ik zelf de schietpartij uit Oog in oog meegemaakt, alleen drong de dader niet mijn huis binnen. In het boek doet hij dat wel. Voor een boek maak je de werkelijkheid altijd spannender.


Schrijf je ook gedichten?

Ik schrijf niet vaak gedichten, maar er zijn er wel drie van mij gepubliceerd. Twee daarvan staan in de bundels van Querido's Poëziespektakel.


Lees je graag?

Ik ben dol op lezen. Ik schrijf zelfs de titels van boeken die ik uitgelezen heb, op in een mooi, stevig schrift. Dan noteer ik de naam van de schrijver en de datum waarop ik het boek uit had. Meestal lees ik wel meer dan honderd boeken in een jaar!


Wat is je favoriete boek van vroeger?

Ik was dol op de boeken over De Vijf van Enid Blyton.


Wat is je favoriete boek van nu?

Ik kan niet kiezen. Er zijn zoveel leuke boeken in de boekhandel en de bibliotheek. Ik lees wel graag grappige en spannende boeken.


Ga je graag op vakantie?

Ik ben dol op vakantie. In een hotel, een appartement of een huisje kom ik pas echt tot rust.


Zijn jouw boeken vertaald?

Zeker! Daar ben ik heel trots op. Geheime afspraak is  ook in het Frans verschenen en Feestmaal voor de koning is te koop in Amerika, Canada, Frankrijk, China en Korea.


Op welk boek ben je het meest trots?

Op Een foto in de sneeuw, want dat was mijn eerste boek. Op Prutspiet, want de illustraties zijn zo ontzettend mooi. Op Oog in oog, want dat is mijn eerste boek voor kinderen op de middelbare school. Op F... O, wacht. Je wilt maar één titel horen?!? Dat is heel lastig. Dan kies ik de tactiele versie van Feestmaal voor de koning. Van het gewone prentenboek is een bijzonder boek gemaakt: een braille/voelboek. De tekst staat in gewone letters en in braille en de plaatjes kun je ook allemaal voelen. Zo is het verhaal ook leuk voor blinde en slechtziende kinderen èn blinde en slechtziende ouders die graag een prentenboek voorlezen.